Assortiment en bestellen

Hieronder tref je het assortiment aan. Deze assortimentslijst kun je ook gebruiken als bestellijst. Uitgebreide beschrijvingen staan bij de wijnen. Voor vragen kun je altijd contact opnemen met Jacques van den Hoogen. Hij is bereikbaar op zijn mobiele telefoonnummer 06-12 60 82 13 of per e-mail op info@wijnkoperijvandenhoogen.nl

Prijs-bestellijst 'Wijnkaart'


* = verplichte velden


WIJNPAKKETTEN

Chardonnay Languedoc (2x) 
Merlot Vaucluse (2x) 
Château Belvèze Malepère(2x)

Champagne Collard-Chardelle
Touraine sauvignon blanc
Chardonnay Limoux
Mâcon-Davayé
Sablet Rhône
Bourgogne Rouge

Champagne Blanc de Blancs
Las Gravas Limoux
Chablis 1er Cru Fourchaume
Gigondas Rhône
Minervois La Livinière Languedoc
Savigny-lès-Beaune

Champagne Bollinger Special Cuvée
Chablis Grand Cru Bougros
Meursault 
Santenay 1er Cru 
Nuits-Saint-Georges
Fixin 1er Cru

Champagne Bollinger Special Cuvée
Meursault 'Sous la Velle'  
Puligny-Montrachet
Volnay 1er Cru 'Les Taillepieds'
Nuits-Saint-Georges 1er Cru
Gevrey-Chambertin 'Les Champs Chenys' 
 


MOUSSEREND

Een frisse Crémant de Bourgogne, die uitstekend als aperitief kan dienen. De wijn heeft een fijne mousse waardoor deze goed doordrinkbaar is. Gemaakt van 100% chardonnay, waarvan de stokken staan aangeplant op een bodem van kalksteen en klei. Mooi droog (brut), rijk van smaak en een plezierige afdronk. Bovendien scherp geprijsd!

Le Domaine d’Henri (Margaux Laroche) maakt volgens de ‘méthode ancestrale’ een frisse en smaakvolle mousserende wijn van uitsluitend (handgeplukte) chardonnay uit de wijngaarden in Chablis en Joigny. De wijn heeft een fijne mousse, mooie mineraliteit en draagt de naam ‘821’. Dat staat voor de 821 dagen die nodig zijn vanaf het begin van het groeiseizoen tot het moment dat de flessen (na 20 à 24 maanden sur latte te hebben gelegen) de kelders verlaten. 

Een Champagne Brut van het huis Collard-Chardelle uit Villers-sous-Châtillon. Een mooi droge Champagne met een fijne, iets florale neus. Prettig drinkbaar door een vriendelijke aanzet. Smaakvol en sappig. De wijn is opgebouwd uit 40% chardonnay, 40% pinot meunier en 20% pinot noir. Een rijke wijn met voldoende frisheid. Deze Champagne doet het uitstekend als aperitief.

Van dit huis is ook leverbaar:
Collard-Chardelle Brut Rosé - € 33,50
Collard-Chardelle Cuvée Spéciale demi-sec - € 33,50
Collard-Chardelle Blanc de Noirs - € 33,50

Eén van mijn favoriete Champagnes. Een prachtige neus van rijp fruit, een aangename aanzet door de heel verfijnde mousse. Lichte houttonen en brioche. Een Blanc de Blancs (100% chardonnay) die zich kan meten met de grote Champagnes. Wordt geleverd in een fraaie kist van zes flessen.

Fijne mousse. Krachtige, elegante Champagne van pinot noir (60%), chardonnay (25%) en pinot meunier (15%). Een blend van op eiken vaten vergiste wijn van druiven afkomstig van uitsluitend Premier en Grand Cru wijngaarden. Uitstekend aperitief en uitmuntend bij sashimi en gegrilde kreeft. In luxe geschenkdoos.

Deze heerlijk frisse Champagne met zijn zachte mousse is in een halfje een uitstekend aperitief! Prettige neus, subtiele smaak en mooie finale. 
In een doos zitten 6 van deze prachtige flesjes. 


WIT

We hebben diverse goede Chardonnays op voorraad. Allemaal € 8 per fles.
Ze zijn afkomstig uit de Languedoc, het zuiden van Frankrijk. Stuk voor stuk plezierig om te drinken. Geen houtopvoeding, iets houtopvoeding of behoorlijk houtopvoeding. Kwaliteit voor een supermarktprijs. De keuze is aan u en combineren kan!
 

Een heerlijk fris, stuivend glas sauvignon blanc. Aangename geur in de neus. Deze wijn van Lionel Gousseaume uit  het dorp Choussy, dichtbij Oisly, heeft verfijnde zuren en drinkt daardoor uiterst plezierig. Een prettig, sappig glas uit de Touraine in het hart van de Loire.

Van dit huis is ook beschikbaar de AOP Touraine Oisly No.1. Door een vinoloog blind geproefd en aangezien voor een Sancerre! € 16,50 per fles, nummer 12.

Limoux is een streek die enorm in opkomst is. Deze ‘Terres Amoureuses’ is gemaakt van 85% chardonnay en 15% chenin. Het is voor z’n prijs een meer dan uitstekende wijn met veel smaak. Kan heel goed als aperitief, maar zeker ook bij een mooi visgerecht worden gedronken. De 2020 kenmerkt zich door een combinatie van fijne frisheid met een lichte vettigheid door subtiel gebruik van het eiken. De wijn wordt al een tijdje met plezier geschonken in het Haagse restaurant Oker (Denneweg 71).

Erick Lavallée vestigde zich in 1987 in Saint Bris le Vineux, een dorp dat ligt op 16km van Chablis, nabij Auxerre. Domaine Grand Roche produceert naast Chablis ook een prachtige Bourgogne Côtes d’Auxerre (onder de familienaam Domaine Lavallée). Een wijn van 100% chardonnay die de mineraliteit van de Chablis combineert met de ronde rijkdom van de Bourgogne uit de Côte de Beaune.
Een wijn met citrustonen en iets granny smith in de neus. Door de opvoeding op de lie en subtiel gebruik van slechts 20% eiken vaten geniet deze wijn een lichte romigheid, is soepel en bijzonder smaakvol. Deze zo natuurlijk mogelijk gemaakte wijn - Erick Lavallée gebruikt geen herbiciden en insecticiden - krijgt voor de botteling slechts een lichte filtering. Een klein botertje zorgt ervoor dat de wijn heerlijk combineert met gerechten die samengaan met een romige saus. 

De Mâcon-Davayé is een wijn met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De wijn heeft diepte, smaak en een aangename afdronk. Lekker fris citrusfruit in de neus. Een plezierig glas als aperitief en doet het ook heel goed bij schaal- en schelpdieren. Fijne mineraliteit.
Deze wijn van Domaine de la Croix Senaillet (van de broers Richard en Stéphane Martin) heb ik met bijzonder veel plezier toegevoegd aan mijn assortiment!

We zijn begonnen met de Touraine 'Les Sauterelles' van dit huis en kochten voor onszelf een paar doosjes Touraine Oisly No.1. Een bevriende vinoloog proefde hem blind en verwachtte een Sancerre in het glas te hebben, wat een kwaliteit.
Meer liefhebbers ontdekten deze wijn van maker Lionel Gosseaume en wat goed is en wat we zelf drinken, komt op de lijst!
In de neus limoen, vers gras, granny smith, aangenaam stuivend. Frisse zuren en mooi zacht van smaak door de opvoeding op de lie. Kan met gemak de concurrentie aan met een Menetou-Salon. En Sancerre, zo blijkt.

Een generieke witte Bourgogne vinden voor een schappelijke prijs is nog niet eenvoudg. Het Domaine Moissenet-Bonnard is een gerespecteerd huis, dat diverse gemeente appellations maakt zoals Auxey-Duresses, Meursault en Puligny-Montrachet. En dus een meer dan voortreffelijke instapwijn.
Frisse citrustonen in de neus. Een soepel en rond mondgevoel. Veel smaak en sap.
Deze wijn is geweldig als aperitief en kan prima mee naar een fijn gerecht van vis met een romige saus.

De op en top Chablis van Domaine Roy uit Fontenay-près-Chablis. Een frisse wijn met minerale tonen, iets citrus en mooie zuren. Chablis is een wijnstreek met geschiedenis en wereldwijd bekend. Heerlijke begeleider van schaal- en schelpdieren. Oesterwijn bij uitstek! Naast deze Chablis 2022 lever ik ook een Premier Cru Fourchaume 2017 (nummer 18 in de lijst) en een Grand Cru Bougros 2019 (nummer 26).

Een wijn met een neus van exotisch fruit, zoals ananas. Rijp en geurig. Een wijn waarin je het subtiele houtgebruik ontwaart en ook de frisheid ontdekt. Mooi in balans, aangename zuren en de ronde volheid van een Zuid-Franse chardonnay. Houdt zich moeiteloos staande bij een visgerecht (griet lijkt me verrukkelijk) met een romige saus. Een klassieke schoonheid om heerlijk van te genieten dus! 

Dat het niet altijd in grote namen als Meursault of Saint-Aubin zit, bewijst deze Hautes-Côtes de Nuits. Een prachtig en soepel glas chardonnay uit een appellatie, die in de rangorde van kwaliteit net onder die van de villages staat. De broers Guy en Yvan hebben een volwaardige witte Bourgogne gemaakt. Deze wijn kenmerkt zich door frisheid en rondeur. Een klein botertje geeft de wijn klasse en maakt hem een uitstekende begeleider van slakjes, schaaldieren of een visgerecht. De wijn is nu perfect op dronk en wordt aangeboden voor een prix d'ami van € 20 per fles. 

Dé ontdekking van onze laatste Bourgognereis is Domaine Feuillat-Juillot van moeder Françoise en dochter Camille uit Montagny-lès-Buxy. We kochten van bijna het gehele gamma wijnen (wat we niet kochten was simpelweg uitverkocht).

Stuk voor stuk elegante en verfijnde wijnen. Het subtiele houtgebruik is goed te determineren. We hebben vijf wijnen van dit huis in ons assortiment opgenomen, waarvan we twee wijnen ‘prêt à boire’ achten (voor de andere wijn kijkt u bij nummer 23). De 'Les Grappes d'Or' is mooi fruitig en heeft een aangenaam vetje. Een prachtige blend (na vinificatie) van zes percelen 1er Cru met 10 maanden opvoeding waarvan 60% op hout en 40% op inox.

 

Naast de Chablis 2022 voer ik van hetzelfde Domaine Roy de Premier Cru Fourchaume 2017. Het is een fijne en elegante wijn met een lange afdronk. Soepel en rond met mooie zuren. Met gemak 5 à 10 jaar te bewaren, waarbij deze Premier Cru alleen maar mooier wordt. Heerlijk bij schaal- en schelpdieren of een lekker visje natuurlijk. Heel plezierig, dat juist dit huis in de Guide Hachette een Coup de Coeur voor deze wijn kreeg. Bovendien ook nog een eens twee sterren (van de te behalen drie) en de toekenning van een uitstekende prijs-kwaliteit. Dat sluit dus helemaal aan bij het doel van onze zoektochten!  

Inmiddels is deze wijn ook leverbaar van het oogstjaar 2020 voor € 26.
Tevens leverbaar: Chablis Premier Cru Vaulorent 2020 voor € 26.

Heerlijk frisse en droge pinot blanc uit de Elzas. Rijk van smaak. Mooie zuren en in balans. Als aperitief is dit een prettige wijn en ook heel goed in te zetten bij lichte visgerechten of kalfsvlees. Domaine Weinbach uit Kaysersberg werkt bio-dynamisch en plukt altijd met de hand. Vakmanschap.

Er zijn veel Rieslings verkrijgbaar. Van droog naar wijnen met restzoet. Deze Riesling van Domaine Weinbach uit Kayserberg in de Elzas is droog. Veel smaak en een tikje kruidigheid, maar niet overheersend. Aangenaam sappig en een mooie lengte. Verrukkelijk met fruits de mer, blank vlees en geitenkaas. Een goedgemaakte Riesling kan ook heel goed ouderen.

Op een van mijn zoektochten in de Bourgogne vond ik een mooie en lekkere Pouilly-Vinzelles. Naast Loché en Fuissé de derde 'Pouilly'. Wat een formidabele witte Bourgogne!
De wijn heeft structuur, sap, frisheid. En is vol van smaak. Kent een klein botertje. Een rijke wijn met een hint van gebrande hazelnoot. Heeft iets hout gehad, maar dan heel subtiel. De wijn heeft ook lengte: een heerlijke afdronk. Doet het goed bij visgerechten met een beurre blanc-saus, bijvoorbeeld in het Haagse Oker (Dennweg 71) waar deze wijn ook te vinden is. Verrijking van het assortiment!

De wijngaarden van Les Cras bevinden zich op de hoger gelegen percelen in de buurt van Davayé. Krijt en kiezelstenen vormen de bodem. De fermentatie van deze wijn geschiedt op hout. Rijping op de fijne lie zorgt voor een elegante wijn met body.
Kweepeer in de neus, krachtig en complex. Gekonfijt wit fruit, elegant.
Deze Saint-Véran behoort tot het hogere gamma en is volgens de maker op zijn best na 2 à 4 jaar. Voilá! Trek deze schoonheid maar open bij gevogelte, vis, gegrilde kreeft of langzaam gegaard blank vlees.

We schreven het al eerder: dé ontdekking van onze Bourgognereis in oktober 2022 is Domaine Feuillat-Juillot van moeder Françoise en dochter Camille uit Montagny-lès-Buxy. We kochten van bijna het gehele gamma wijnen (wat we niet kochten was simpelweg uitverkocht).

Stuk voor stuk elegante en verfijnde wijnen. Het subtiele houtgebruik is goed te determineren. We hebben vijf wijnen van dit huis in ons assortiment opgenomen, waarvan we twee wijnen ‘prêt à boire’ achten (voor de andere wijn kijkt u bij nummer 17). 

De 'Cuvée Louis' komt van een 85 jaar oude wijngaard met een fantastische zuid-expositie. Citrus in de neus en iets van kruidigheid. Een mondvullend en sappig glas wijn. De houtopvoeding van 11 maanden geeft deze wijn een goede rondeur. De dames Feuillat creëren hiermee een harmonieuze en subtiele klassewijn. 

Fris citrusfruit in de neus met ook bloesem en steenfruit (perzik). Een elegante wijn, goed in balans met ingetogen zuren. Een volle, ronde wijn in kleine productie (2000 flessen) met subtiele houtopvoeding. In de smaak een zweem zoethout, salmiak en een likje caramel. Een finale die met het ouderen van deze Bourgogne alleen maar grootser zal worden. Chardonnaydruiven afkomstig van de lieu-dit 'En Poillange', slechts 6,5ha groot, iets ten zuiden van het dorp Saint-Romain. Wijnmaker Stéphane Piguet zegt dat we deze wijn tot zeker 2027 kunnen drinken.

De wijngaard Les Crays bevindt zich onder de beroemde Roche de Vergisson en heeft een bodem van kalkhoudende klei. De stokken zijn meer dan vijftig jaar oud.
Al geruime tijd worden hier prachtige wijnen gemaakt. Eind 2020 kende de INAO 22 'climats' de status van 'premier cru' toe. In de gemeente Vergisson is dat Les Crays geworden, naast nog drie andere. Het is de eerste appellation in de Macon die deze status krijgt. De verwachting is dat de prijzen van deze -toch al niet onbekende wijn- in de toekomst zullen gaan stijgen. We konden de hand leggen op een mooie partij van deze heerlijke wijn. Nu nog even zonder 'Premier Cru' op het etiket.
De wijn heeft citrus, toast en iets van krijt in de neus. De frisse zuren geven een mooi tegenwicht aan de romigheid en het filmende karakter van deze wijn, te danken aan de 18 maanden opvoeding op eiken. Een dijk van een Bourgogne met rondeur en een prachtige lengte. 

Goed, beter, best. Chablis Grand Cru ‘Bougros’ 2019 is een topwijn van oude stokken (> 50 jaar). Veel fruit, breed, aromatisch - zeker met het ouderen van deze wijn. Vol en romig met lengte in de afdronk en een bewaarpotentieel van wel 15 jaar. Goede begeleider van kaastaart, geitenkaas of een mooi stuk Comté. Niet te koud serveren, het is anders zonde van de prachtige aroma’s. Voor een Grand Cru van topkwaliteit bijzonder prettig geprijsd.

Tevens leverbaar van hetzelfde huis: Chablis Grand Cru Les Preuses 2019 - € 39

Een volle en ronde wijn. Aromatisch, kracht en lengte. Een echte dinerwijn. Deze Elzasser combineert moeiteloos met een visgerecht in een klassiek ingekookte saus. De kruidigheid is subtiel en de mooie zuren zorgen ervoor dat de wijn fris blijft.
Domaine Weinbach van Catherine Faller staat hoog aangeschreven en dat proef je! 

Een klassieke Meursault met sap, concentratie en smaak. Een lichte kruidigheid, iets romig, een subtiele vettigheid en een frisse afdronk. Prachtige mineraliteit. Het verfijnde houtgebruik heeft zijn werk gedaan. Raymond Dupont-Fahn komt uit het dorp Tailly en is de maker van deze heerlijke Bourgogne. De wijnstokken van Raymond in 'Les Tillets' zijn ongeveer 50 jaar oud. 

Na ons eerste bezoek in 2019 aan het huis van Max & Anne-Marye Piguet-Chouet & Fils, namen we de Saint-Romain ‘En Poillange’ van zoon Stéphane Piguet (négociant-vinificateur) op in ons vaste assortiment. Afgelopen zomer voegden we de Corton-Charlemagne Grand Cru toe. Op onze Bourgognereis van oktober 2022 proefden we weer het gehele gamma van beide wijnmakers en kunnen we nu maar liefst drie nieuwe witte en één rode wijn presenteren. Goede Bourgogne is schaars – en daardoor kostbaar.

Deze Meursault is nog jong, doch goed drinkbaar. Dat is best opvallend en in de krappe markt van de Meursault wel zo prettig! 
De Cuvée Anne-Marye 2021 kenmerkt zich door gegrilde amandel in de neus, iets vettigheid, rondeur en een mooie lange afdronk. Een uitermate plezierig glas!

 

Zoals ook bij de wijn hierboven beschreven: na ons eerste bezoek in 2019 aan het huis van Max & Anne-Marye Piguet-Chouet & Fils, namen we de Saint-Romain ‘En Poillange’ van zoon Stéphane Piguet (négociant-vinificateur) op in ons vaste assortiment. Afgelopen zomer voegden we de Corton-Charlemagne Grand Cru toe. Op onze Bourgognereis van oktober 2022 proefden we weer het gehele gamma van beide wijnmakers en kunnen we nu maar liefst drie nieuwe witte en één rode wijn presenteren. Goede Bourgogne is schaars – en daardoor kostbaar.

Deze Meursault is ook nog jong, doch goed drinkbaar. Dat is best opvallend en in de krappe markt van de Meursault wel zo prettig! 

‘Les Narvaux’ is een gereputeerd climat in de Meursault. Mineraal met een prachtige fraîcheur. Verfijnde wijn met elegantie, mondvullend en volgens de makers zelf: bien enrobé. Heerlijk bij tarbot met saffraansaus.

 

Domaine Michelot uit Meursault is een gerenommeerd huis waar momenteel de 6e generatie uit de familie wijn maakt. Maar liefst vier Meursaults 1er Cru mag dit wijnhuis tot haar portfolio rekenen. Deze Meursault is afkomstig van het climat Sous la Velle, iets ten zuiden van het dorp. De stokken van Michelot staan aangeplant sedert 1930. In de neus krijgen we citrus, hooi en bloesem. Een aangename aanzet, rond, vol, romig en een klein beetje vettigheid. Door de fijne zuren blijft de wijn fris en wordt de mineraliteit geaccentueerd. Het is oogstjaar 2019 en enige flesrijping is waarneembaar in de vorm van (boen)was in de neus. Het drinkadvies is 3 tot 8 jaar na de oogst: de wijn is op dronk en zal zich alleen maar verder ontwikkelen. Klassewijn en een waardige Meursault.

De Puligny-Montrachet 2020 van Stéphane Piguet (négociant-vinificateur, die we ook kennen van de Saint-Romain en de Corton-Charlemagne Grand Cru) wordt gemaakt van chardonnay die afkomstig is van drie verschillende plotjes in de village. Een verfijnde wijn die mooi rond en romig is, zonder zijn frisheid te verliezen. Kwaliteitswijn uit de Côte d'Or.

 

Een elegante en evenwichtige wijn met een prachtige neus.
Romig, geconcentreerd, mondvullend en met behoud van mineraliteit. Wat opvalt aan deze wijn is de frisheid en drinkt daardoor heel aangenaam. Een heerlijke begeleider van een klassiek visgerecht met gereduceerde saus. Wijnmaker Louis Lequin komt uit Santenay en heeft nog meer moois gemaakt, waarvan de Bâtard-Montrachet (nummer 35) er een is. Deze wijn wordt sinds kort geschonken in Restaurant Villa Coucou aan de Laan van Meerdervoort 6 in Den Haag.

Corton-Charlemagne is één van de grote wijnen uit het assortiment. De wijngaarden liggen tussen de 280 en 330 meter hoogte op de Montagne de Corton en zijn daarmee de hoogstgelegen percelen van de grand crus uit de Bourgogne. Een intense neus van citrusfruit, wat jonge ananas en amandeltjes. Een zijdezachte aanzet, iets vettigheid en een prachtige rondeur. Een wijn die zich kenmerkt door elegantie en subtiliteit. Dit juweel uit de Côte d'Or in de Bourgogne van wijnmaker Stéphane Piguet kent een fenomenale finale en heeft een enorm bewaarpotentieel.
U treft deze wijn ook aan op de wijnkaart van Restaurant Villa Coucou (Laan van Meerdervoort 6 te Den Haag).

De wijngaarden van Bâtard-Montrachet liggen tussen de dorpen Puligny-Montrachet en Chassage-Montrachet in en beslaan slechts zo'n 11 hectare. De wijnen die hier gemaakt worden zijn van een opperste verfijning. Domaine Louis Lequin uit Santenay is de schepper van dit kostbare vocht. Er zijn slechts zestien huizen die stokken hebben in Bâtard-Montrachet. De wijnen zijn heel geliefd, doch schaars. Deze wijn is op voorraad. Inmiddels is ook de 2018 beschikbaar (€ 295).


ROSÉ

Delicaat en vers rood zomerfruit in de neus. Een volle en frisse wijn, elegant met body bovendien. De wijnstokken staan op een klei-kalksteenbodem en geven de wijn een minerale toets. Een vleugje kruiden en een hint van grapefruitschil. De lange afdronk maakt de wijn (van grenache, syrah, cabernet sauvignon en cinsault) helemaal af. 

Fenomenale rosé met een ultralichte kleur. Fruitige bosaardbeitjes en iets citrus in de geur. Opperste verfijning en elegantie in het glas. De wijn is zijdezacht en heerlijk mondvullend. Alleen de allerbeste druiven van grenache, cinsault, syrah en mourvèdre worden gebruikt voor deze klassieke schoonheid uit het zuiden van Frankrijk. 


ROOD

Deze 100% merlot heeft fruit in de neus en kent een aangenaam volle smaak. Heeft ook iets kruidigheid. Christian Bonfils uit Sablet (Rhône) is de maker van deze Vin de France uit de Vaucluse. Voor het geld een fantastisch glas. Een ronde, soepele doordrinker!

Een fijn glas wijn van 100% grenache. Soepel, smaakvol met een hint van vanille en cassis. Half jaar houtopvoeding op Frans eiken uit de bossen van Allier. Uitzonderlijk scherp geprijsd. Al jaren een vaste waarde in het assortiment en bij velen geliefd.

Christian Bonfils is een eigenzinnige wijnmaker en presteert het om een Sablet (Rhône) te maken, die staat als een huis en ik kan aanbieden voor een zacht prijsje. Dat is de lol van het vinden van mooie wijnen voor mijn eigen wijnvoorraad. Een sappig, fruitig en fris glas wijn. Bovendien krachtig en de grenache blijft vriendelijk. Uitstekende wijn voor bij wildgerechten, zowel een heerlijk reebiefstukje als een mooie stoofschotel van bijvoorbeeld wildzwijn. Voor meer informatie over wild klik je hier.

We voeren al jaren de alom geliefde (witte) Terres Amoureuses van het huis Altugnac (Limoux) en voegen daar nu de rode tegenhanger aan toe. Een heerlijk soepel en sappig glas rode wijn van merlot (70%), syrah (15%) en cabernet franc (15%). Mooi zwart fruit, drop en kruidigheid. Negen maanden houtopvoeding en goede tannines. Prijs-kwaliteit is hier dik in orde.

Een goede rode Bourgogne tout court vinden is nog niet zo eenvoudig. Bij jonge wijnen kunnen de wijnliefhebbers hem nog weleens te hoog in de zuren vinden. Aan de andere kant is het licht gekoeld drinken van een vieve en frisse Bourgogne heel aangenaam. Van drie verschillende wijnmakers hebben we nu hun ‘instapmodel’. Het is goed te proeven dat deze viticulteurs nog andere, uitstekende crus maken. Een proefdoosje met van elke wijn twee flessen is desgewenst zo gemaakt.

Zie onder nummer 43 (Trapet voor € 15,50) en nummer 45 (Moissenet-Bonnard voor € 17,50) voor de andere wijnen.

We herhalen hier: een goede rode Bourgogne tout court vinden is nog niet zo eenvoudig. Bij jonge wijnen kunnen de wijnliefhebbers hem nog weleens te hoog in de zuren vinden. Aan de andere kant is het licht gekoeld drinken van een vieve en frisse Bourgogne heel aangenaam. Van drie verschillende wijnmakers hebben we nu hun ‘instapmodel’. Het is goed te proeven dat deze viticulteurs nog andere, uitstekende crus maken. Een proefdoosje met van elke wijn twee flessen is desgewenst zo gemaakt.

Zie onder nummer 42 (Marey voor € 14,50) en nummer 45 (Moissenet-Bonnard voor € 17,50) voor de andere wijnen.

De vierde wijn in de lijst van Christian Bonfils (Sablet, Rhône) is een ware krachtpatser. Handgeplukte druiven (90% grenache en 10% syrah – na minder warme zomers kan het aandeel syrah oplopen naar 20%), 50 jaar oude stokken en 9 maanden houtopvoeding. Kruidigheid, mooie tannines, pruimen, het geheel in balans en met een prachtige afdronk. Een dinerwijn bij uitstek en een goede begeleider van wild. En kaas!
In het hart van het oude Voorburg wordt deze wijn geschonken in restaurant Le Barquichon (Kerkstraat 6).

De derde wijn in het rijtje 'rode Bourgogne voor elke dag'.
Zoals gezegd: een goede rode Bourgogne tout court vinden is nog niet zo eenvoudig. Bij jonge wijnen kunnen de wijnliefhebbers hem nog weleens te hoog in de zuren vinden. Aan de andere kant is het licht gekoeld drinken van een vieve en frisse Bourgogne heel aangenaam. Van drie verschillende wijnmakers hebben we nu hun ‘instapmodel’. Het is goed te proeven dat deze viticulteurs nog andere, uitstekende crus maken. Een proefdoosje met van elke wijn twee flessen is desgewenst zo gemaakt.

Zie onder nummer 42 (Marey voor € 14,50) en nummer 43 (Trapet voor € 15,50) voor de andere wijnen.

Minervois La Livinière is de mooiste wijn van de Minervois, een streek in de westelijke Languedoc. Slechts zes gemeenten - in het hart van de Minervois - mogen de cru La Livinière voeren. Domaine de L'Ostal van de familie Cazes ligt aan de voet van de Montagne Noir en maakt een verleidelijke wijn. In de neus aardse tonen van herfstbos, begeleid door aroma's van zwart fruit zoals braam en kers. De wijn is gemaakt van 70% syrah, aangevuld met carignan (15%), grenache (10%) en mourvèdre (5%). Een wijn met verfijnde zuren. Krachtig en rond, zoals het een door syrah gedomineerde wijn betaamt. Kruidig met een zweem zoethout. Ook iets eucalyptus waardoor de wijn zijn frisheid behoudt.
Vijftien maanden gerijpt op Frans eiken en heeft nog genoeg tannines voor een verdere ontwikkeling op fles. Nu prachtig op dronk en houdbaar tot en met tenminste 2023. Je drinkt deze wijn het liefst bij gegrild rood vlees en stevige kazen.
In de Guide Hachette 2021 gelauwerd met maar liefst drie sterren en een Coup de Coeur!

Verrassend krachtige wijn met mooie tannines, kruidigheid en rondeur. Een prachtige rode Bourgogne van de appellation Auxey-Duresses voor een schappelijke prijs. Op 16 graden aan tafel brengen waar gebraden parelhoenfilet wacht. Bon appétit!

Het huis Louis Lequin ontdekte ik op wijnreis in 2019. De Bâtard-Montrachet Grand Cru en de Chassagne-Montrachet 1er Cru Morgeot zijn inmiddels vaste waarden in het assortiment. Nieuw in rood is deze prachtige Santenay Clos Genêt 2018 van oude stukken en handgeplukte pinot noir. Aardse tonen en heerlijk kersenfruit in de neus. Fijn geïntegreerde tannines. De wijn is sappig, heeft pit en kun je rustig krachtig noemen. Antoine Lequin maakt nog meer fraaie Santenays, waaronder weergaloze Premier Crus. Ik heb van diverse jaren enkele doosjes laten meekomen, voor de liefhebber beschikbaar. Vraag naar de lijst Jacques' kelderschatten! 

Een nieuwe Savigny-lès-Beaune in het assortiment. Van de broers Guy en Yvan Dufouleur uit Nuits-Saint-Georges. Deze wijn komt van het climat 'Les Gollardes', dat iets ten noord-westen van het dorp ligt. Een stevige Bourgogne die veel potentie heeft om te ouderen. Kan gerust worden geserveerd met een goed gegrild stukje rood vlees. De tannines worden dan zachter en het geeft een heerlijke wijn-spijscombinatie. Opvoeding op eiken (12mnd) waarvan 1/3 nieuwe vaten. Die laatste zijn goed geïntegreerd en geven een hint van mokka en vanille. De opbrengst is slechts 36hl/hectare hetgeen de kwaliteit ten goede komt. Een kleine 2.800 flessen van deze jaargang 2017 vinden hun weg naar de wijnliefhebber.

De Morgon is terug! En in dit geval een bijzondere. Côte du Py is een befaamde helling net buiten het dorpje Villié-Morgon. Op deze helling met een bodem van graniet en vulkanisch basalt staan de stokken van Château des Jacques (eigendom van Louis Jadot) en men maakt hier een meer dan voortreffelijke Cru (Morgon is één van de 10 Crus in de Beaujolais). De geur is mooi ingetogen. Aards met veel zwart en rood fruit. Deze uitnodigende wijn van 100% gamay kent een lichte houtopvoeding: elegantie en rondeur zijn het resultaat. De verfijning komt natuurlijk ook door de handmatge pluk en ontsteling (égrappage) voor de vinificatie. Deze Morgon is groots en is onze favoriet voor bij de steak tartare.

Wijnmaker Laurent Boussey uit het dorp Monthélie (tegen Meursault aan) maakt een meer dan voortreffelijke Monthélie 1er Cru Sur la Velle, een climat van 6 hectare pal grenzend aan de 1er Cru wijngaarden van buurgemeente Volnay.
In de neus ontwaren we zwart en rood bosfruit met een spoortje eucalyptus. Lichte kruidigheid en zoethout in de smaak. De wijn sec heeft nog tannines, die met bijvoorbeeld een confit de canard mooi soepel worden. Kort en krachtig omschrijven we deze wijn als 'pit met souplesse'. Opvallend lange afdronk!

Een verfijnde en elegante wijn van Domaine Charles Audoin in Marsannay-la-Côte, die niets aan kracht inboet. Aardse tonen en kers in de neus. Soepel en zacht met fraaie tannines. Het climat ‘Le Rozier’ ligt iets ten noorden van de village, die beroemd is om zijn rode wijn (slechts 2% is hier wit).

Frédéric Marey uit het dorpje Meuilley is een begenadigd wijnmaker en dat proefden we in zijn Aloxe Corton van 60 jaar oude stokken in het climat ‘Les Bruyères’. Een bijzonder aangenaam glas wijn, dat zich kenmerkt door een neus van kersen en iets witte peper. Krachtig ook, met mooie, stevige tannines. Een gulle wijn die de gehele mond bespeelt en een fijne finale kent. Het is niet voor niets dat de Guide Hachette 2023 deze wijn bekroont met maar liefst 2 sterren en een Coup de Coeur. Drinkadvies is 2023-2028 en van de slechts 2.100 flessen hebben wij er 60. 

In Nuits-Saint-Georges vond ik bij het domein van Guy en Yvan Dufouleur prachtige wijnen, waarvan deze heerlijke wijn uit de Côte de Nuits er één van is. Rood en zwart fruit in de neus, een mooie aanzet en prettige tannines. Een wijn met karakter, sap en een mooie, lange afdronk. Door de prettige zuren mooi in balans. Culinair breed inzetbaar. 

Het huis Guy en Yvan Dufouleur is enig eigenaar van 'Clos du Chapitre' in Fixin en dat is waarom er 'Monopole' op het etiket prijkt. De stokken die in deze ommuurde wijngaard staan, zijn maar liefst 65 jaar oud en de opbrengst is met 31hl/hectare laag te noemen. Aroma's van zwart fruit, zoals zwarte bessen, bramen en bosbessen.Truffel en zoethout zijn ook waarneembaar. Volle, ronde, krachtige wijn met goede tannines die de wijn een bewaarpotentieel van 10 jaar opleveren. Twaalf maanden opgevoed op eiken waarvan 1/3 deel nieuw is. De lichte filtering geeft de wijn brille en zorgt voor behoud van de pure smaken. Een culinair breed inzetbare top-Bourgogne, die met het ouderen alleen maar mooier wordt.

Laurent Trapet van Domaine Trapet-Rochelandet ontving ons in zijn spiksplinternieuwe cave (oktober 2022). Hij had de romantiek van de aloude kelders met zijn kleine gangetjes en trapjes aan de rand van het dorp verruild voor een ultramoderne en dus volledig geklimatiseerde ruimte in het geïndustrialiseerde gebied naast Gevrey-Chambertin. Hij was vol lof over zijn nieuwe domein, dat hem in staat stelde efficiënt en ‘très pratique’ te werken. Zijn wijnen waren als vanouds.

De ‘Les Carougeots’ 2017 komt van het climat dat naast de 1er Cru wijngaard ‘Les Perrières’ ligt. De wijn is rond, soepel, kruidig en heeft een mooie finale. Deze volle dinerwijn heeft een bewaarpotentieel van zo’n 5 à 6 jaar.

De Gevrey-Chambertin is een krachtige en rijke wijn met heerlijk rood fruit in de neus. Bovendien opvallend fris en levendig. Lichte houttonen door het subtiele gebruik van eikenhout. De wijn heeft een zachte kruidigheid en een fenomenale afdronk. Vol, rond en sap. Je koopt deze top uit de Bourgogne voor 52 euro per fles. Dat is veel geld voor een fles wijn, maar voor deze kwaliteit uit de Côte d’Or weer niet ...
Deze wijn staat op de wijnkaart van restaurant Le Barquichon in de Kerkstraat 6 te Voorburg.

‘Les Champs Chenys’ van wijnmaker Laurent Trapet voerden we eerder en die 2015 had zijn weg naar de wijnliefhebbers snel gevonden. De 2017 is een ferme wijn met mooi rood en zwart fruit. Elegant en zacht tegelijk. Een schitterende finale na een tongstrelend teugje. Het climat zelf ligt tegen de Grand Cru wijngaarden van Charmes-Chambertin aan. Van genieten tot zeker 2028. 

Corton Grand Cru wordt gerekend tot de mooiste wijnen uit de Bourgogne. In het climat Les Languettes van 7 hectare groot (behorend tot de village Aloxe-Corton en liggend aan de rand van het Bois de Corton), staan de pinot noir wijnstokken waarvan Antoine Lequin zijn Grand Cru maakt. Deze Corton is van het wijnjaar 2014 en kent een prachtige ontwikkeling. Geconfijt fruit, vijgen en dadels in de neus (iets van compôte), gecombineerd met subtiele aardse tonen, nodigt uit om deze wijn te proeven. Mondvullend kersenfruit met zachte en prachtig geïntegreerde tannines. Een krachtige wijn, complex en rijk. We geven hier de kwalificatie 'gepolijst robuust' aan. Het is genieten van de lange, zijdezachte afdronk waarbij we tevens kunnen stellen dat deze wijn ook nog potentie heeft. 
Met recht een grote wijn.


Diversen

Ons aanbod in je mailbox!

Tweemaal per jaar verschijnt onze wijnmailing. Wil je exclusief en als eerste op de hoogte worden gebracht van ons assortiment en nieuwe wijnen? Meld je dan aan voor deze wijnmailing.

Aanmelden wijnmailing